4 jednoduché recepty z avokáda, díky kterým ho konečně začnete jíst taky

od Lucie Javorková -
5 min

Jak bychom mohli nosit jeho jméno a ani jednou se o něm nerozepsat? Plod avokáda dnes s trochou štěstí najdete i na pultu maloměstské sámošky, málokdo ale ví, co s ním.

Přitom obsahuje tolik zdravých tuků, vlákniny, železa a vitaminů (podobně jako naše články) a byla by škoda, kdybyste si ho aspoň občas nedopřáli. A protože nejznámější mexický dip guacamole [wakamole] z avokáda, rajčat a cibule nemusí chutnat každému, připravili jsme pro vás čtyři recepty, které si určitě oblíbíte. Tři z nich zvládne i náš šéfredaktor, přípravu toho čtvrtého bychom mu ale asi nesvěřili...

1. Hummus s avokádem

Taky se to mohlo jmenovat třeba “dobrota”, názvem se ale nenechte zmást - hummus je jedna z nejchutnějších pomazánek vůbec. Když do ní přidáte avokádo, vytáhnete ji ještě na vyšší level, bude jemnější a získá o něco líbivější barvu.

Co na to? Plechovku cizrny, jedno avokádo, šťávu z půlky citronu, lžičku římského kmínu, 1 až 2 stroužky česneku, olivový olej, sůl a pepř. Všechno pořádně rozmixujte a dolévejte olivový olej, dokud nebude hummus přiměřeně řídký. Průběžně ochutnávejte a můžete klidně přidat ještě kapku citronové šťávy. Podávejte se špalíčky zeleniny, tortilovými chipsy nebo pita chlebem.

2. Wrap s kuřecím masem a avokádem

Snad neexistuje člověk, který by neměl rád cokoliv zabaleného do pšeničné tortily. Dobře, tak pár celiaků… Zkuste si doma wrap s kuřecím masem a avokádem a jakmile zjistíte, že vám celá příprava zabere asi tak patnáct minut, budete je dělat co čtrnáct dní. 

Nahřejte velkou tortilu, pomazejte ji majonézou nebo nějakým oblíbeným dresinkem (skvělý je třeba jogurtový s česnekem), vyskládejte na ni ledový salát, pokrájená rajčata, nudličky okořeněných a osmažených nebo grilovaných kuřecích prsou, tenké plátky avokáda pokapané citronem a můžete přidat i dokřupava osmaženou slaninu. Zabalte podle návodu na youtube a zakousněte se.

3. Avokádovo-banánové smoothie

Když je vaše ranní smoothie málo smooth, tedy hladké a krémové, rozmixujte v něm ještě avokádo. Nezáleží na tom, jestli jste měli chuť na něco brčálově zeleného nebo naopak sladce růžového, avokádo dodá tu správnou texturu (a tuky) do špenátu i do řepy. My máme ale nejraději klasiku.

Stačí vám hrnek mléka, půlka avokáda, jeden banán a lžíce medu. Případně ještě kakao (to hořký, ne granko). Rozmixujte a předstírejte, že to vůbec energeticky nepokrylo celý oběd.

4. Avokádové brownies

Kdybyste to jako ta paní v Prostřenu nevěděli, tak brownies není ovocný pohár s čokoládou, ale ta úplně nejvíc nejlepší čokoládová buchta na plech. Příprava její avokádové a bezlepkové verze není nijak složitá, chce jen umět odhadnout, kdy je čas vypnout troubu.

Jak na to? Ve vodní lázni rozpusťte asi 1/3 hrnku nasekané hořké čokolády. Smíchejte a rozmixujte (nejlépe za pomoci food processoru) 2 zralá avokáda, 1/2 hrnku kakaa, 1/3 hrnku mandlové mouky, 2 vejce, 1/3 hrnku medu a rozpuštěnou čokoládu. Mixujte a míchejte, dokud není těsto pěkně tekuté a úplně hladké. Pak přidejte ještě 1/3 hrnku nasekaná hořké čokolády a nalijte do pečicím papírem vyložené formy nebo pekáče. V troubě předehřáté na 180 stupňů pečte 40 až 50 minut. Zapíchněte do středu buchty špejli a pokud ji vytáhnete víceméně čistou, je upečeno. Nechte zcela vychladnout, jinak vás bude bolet břicho.

Tak si tak říkáme, víte vůbec, jak poznat zralé a dobré avokádo?

A víte, jak ho porcovat, aniž byste museli na pohotovost s propíchnutou dlaní?

Dobrou chuť!