Návod, jak se vyznat v současném světě kavárenských povalečů

od Lucie Javorková -
3 min

Vyznáte se v současném světě výběrové kávy? My taky ne. Ale už nám došlo, že hipsterských kavárnách prostě kafe chutná tak nějak líp než babiččin turek z jihlavanky. 

Možná se k vám už doneslo, že údajně piccolo neexistuje a že není malé, střední a velké presso, ale prostě jenom espresso. Jenže i my jsme pořád tápali, co znamená cold brew a co si máme představit pod aciditou… tak jsme vám připravili přehled toho, co je důležité a na co klidně můžete v kavárně nebo supermarketu dál házet přezíravé pohledy.

Rozpustnou, nebo turka?

Tohle je v leckteré české domácnosti nebo v nápojovém stánku na městských slavnostech poměrně častá otázka. V Turecku vám ale mletý standard vroucí vodou nezalijí, tam si totiž vaří na prach namletá kávová zrna rovnou i s hromadou cukru, a to poměrně složitě v nádobě zvané džezva. My vám turka nebereme, klidně si ho dejte, když se vám chce chroupat zrníčka. Jen ho příště zkuste zalít vodou, kterou necháte po uvaření půl minuty odstát. Tak se nebudou zrna zbytečně přepalovat. K rozpustné “kávě” se ale vyjadřovat nebudeme.

Arabica vs. robusta

Existují dva druhy kávovníku: kávovník arabský (arabica) a kávovník statný (robusta). Arabica je dražší, protože má vyšší nároky na pěstování. Údajně má lepší chuť i aroma než robusta, ale oproti ní má zase skoro o půlku menší podíl kofeinu. Takže jasná věc: jestli chcete dobrý, jemný kafe, ujistěte se, že pijete 100% arabiku, jestli chcete hlavně nakopnout, klidně volte levnější kávové směsi, ve kterých najdete i podíl robusty.

Velikost a síla

Asi by to chtělo i malý kavárenský slovníček, co? Takže:

  • espresso = 30 ml, hodně silné, hodně malé, připravené ve speciálním stroji (jinak to nejde)
  • espresso doppio nebo double shot = 60 ml, dvojité espresso, tedy dvojnásobné množství všeho
  • espresso macchiato = 60 až 90 ml, espresso s lžící našlehaného mléka 
  • cappuccino = 150 až 180 ml, espresso s horkým mlékem a mléčnou pěnou NEBO espresso s hodně velkou porcí našlehaného mléka
  • flat white = 160 ml, espresso s menší porcí jemné mléčné pěny podávané ve sklenici
  • caffè latte = více než 250 ml, espresso s našlehaným mlékem, které vzniklo jako kafe pro děti a podává se ve velkém hrnku
  • latte macchiato = více než 250 ml, horké mléko plus espresso plus mléčná pěna, podáváno ve vysoké sklenici
  • americano = 150 až 180 ml, espresso dolité horkou vodou v poměru 1:5 (ideální, jestli chce chcete slabší velké presso…)

Alternativní příprava

Už jsme to naznačili výše, espresso se dá připravit jen ve speciálním kávovaru. Káva na něj musí být mletá hodně jemně, musí jí být určité množství a musí projít extrakcí o určité době a určitém tlaku. Celkem věda, doma si ho prostě jen tak neuděláte. Nebo ano, ale docela dost investujete. Jsou ale i alternativy.

  • Moka express = šikovná hliníková konvička, která z jemně mletých zrn vyrábí silnou kávu nejvíce podobnou espressu. Každý Ital ji má doma. Buď jako Ital.
  • French press = skleněná konvička se sítkem, ve které se čtyři minuty louhuje hrubě mletá káva. Žádný lógr. Skvělá alternativa k turkovi.
  • Překapávaná káva = středně jemně (ne, nevíme, jak to vysvětlit) mletá káva zalévaná horkou vodou, která překapává z papírového filtru do konvičky či rovnou do šálku. 
  • Chemex = to samé, co překapávaná káva, ale vypadá to líp.
  • Aeropress a Vacuum pot = nemáme tušení, to už je na nás moc složité.